Andrew herstelde na herseninfarct bij Huis van Rie

Andrew en Joyce bij Huis van RieAndrew en Joyce uit Nootdorp kennen elkaar al 48 jaar, hebben twee volwassen dochters en een kleinkind. In augustus 2014 kreeg Andrew een hersenbloeding (CVA), waardoor zijn leven, en dat van zijn gezin, een hele andere wending kreeg. Vanaf het moment dat Huis van Rie een jaar geleden de deuren opende, zijn Andrew en Joyce vaste bezoekers bij dit kleinschalige dagbestedingscentrum in Nootdorp.

Ander leven na hersenbloeding

Andrew voelde zich niet lekker toen hij thuis kwam en ging op de bank liggen. Toen het gevoel niet over ging hebben Andrew en zijn vrouw Joyce een ziekenauto laten komen. Het bleek een hersenbloeding te zijn. Na een ziekenhuisopname en revalidatietraject kwam Andrew weer thuis. Dit was voor zowel Joyce als Andrew behoorlijk wennen. Joyce vond het moeilijk om Andrew alleen te laten. Andrew was bezig met het opnieuw ontdekken wat hij wel en niet kon doen. Samen met Buurtzorg ondersteunde zijn familie hem bij dingen die niet meer lukte.

Dagbesteding, meer dan alleen knutselen

Joyce ging op aanraden van Buurtzorg kijken bij Huis van Rie. Toen ze binnen stapte kreeg ze een brok in haar keel. “Het voelde meteen goed”, verteld Joyce. “We waren al een tijdje op zoek naar een plek waar Andrew alle zorg kon krijgen die hij nodig had”.

Voor Andrew was de figuurlijke drempel om binnen te stappen een stuk hoger. “Thuis had ik het prima naar mijn zin! Muziek luisteren en in huis rommelen was genoeg voor mij. Ik dacht dat Joyce mij wilde wegstoppen, waarom zou ik beter herstellen in een vreemde omgeving met onbekende mensen om me heen? Dagbesteding, daar zijn ze toch alleen een beetje aan het knutselen?” Een bezoek aan Huis van Rie bracht Andrew op andere gedachten, “ik werd heel hartelijk ontvangen, de huiselijke sfeer sprak mij meteen aan.” Na een paar bezoeken was Andrew ervan overtuigd dat Huis van Rie een goede plek voor hem was om verder te herstellen. “Het geeft mij een fijn gevoel dat ik niks moet. Er wordt goed geluisterd naar mijn wensen en ik word gestimuleerd om meer te bewegen.”

Om naar Huis van Rie te kunnen blijven gaan, hebben Joyce en Andrew een WMO (Wet Maatschappelijke ondersteunig) indicatie aangevraagd voor dagbesteding. Dit deden ze in samenwerking met Stichting Mee en Huis van Rie.

Acceptatie

Het is nu meer dan anderhalf jaar geleden dat Andrew een hersenbloeding kreeg. Dankzij het afbouwen van medicijnen, de ondersteuning van Buurtzorg, fysiotherapie, ergotherapie en zijn verblijf bij Huis van Rie heeft Andrew zijn lichaam weer aardig onder controle. Het traplopen wordt steeds vertrouwder en zijn evenwicht wordt ook steeds beter. “Ik ben onderdeel geworden van Huis van Rie. Ik help met tafeldekken, koffie en thee inschenken en help waar nodig met een boterham smeren. Huis van Rie heeft mij geholpen om mijn nieuwe situatie te accepteren. Dit komt mede doordat er medewerkers met een beperking werken. Mijn verhaal is herkenbaar, omdat de medewerkers met beperking weten hoe het is om je lichaam opnieuw te moeten leren kennen.”

Joyce heeft ook de nieuwe situatie leren accepteren, doordat Andrew niet altijd thuis was. “Ik heb meer tijd voor mezelf gekregen”, vertelt Joyce, “waardoor ik ook meer rust en bewegingsruimte krijg. Het is een win-win situatie; Andrew komt vol verhalen thuis en ik heb afstand van de zorgtaken als mantelzorger kunnen nemen.”

Wil je ook ervaren hoe een veilige plek voor jou of je partner kan zijn. En hoe je relatie als mantelzorger kan verbeteren? Kom dan eens langs bij Huis van Rie in de Wilhelminastraat 5 in Nootdorp. We zijn elke werkdag open tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Dit vind je misschien ook leuk...