Oorspong

Moeder Rie Rullens

Moeder Rie Rullens, de inspiratiebron voor het Huis van Rie

Het idee van Huis van Rie is gebaseerd op de gastvrijheid van de moeder van de initiatiefnemer Lydia Rullens. Bij moeder Rie stond de deur altijd open voor mensen die dat nodig hadden. Het was bij Lydia thuis een zoete inval van eenzame ouderen tot mensen met psychische problemen. Iedereen was welkom in het ouderlijk huis van Lydia voor een praatje en steun. Huis van Rie is dus eigenlijk een project waar onbewust moeder en dochter samen aan hebben gewerkt.

Hier zomaar een paar voorbeelden uit de levensloop van het oorspronkelijke “Huis van Rie”

Een man, op jonge leeftijd opgenomen geweest en weer ontslagen uit een psychiatrische kliniek, kwam jarenlang bij het gezin van Rie over de vloer.

een oudere vrouw met een lager ontwikkelingsniveau zonder familie, wonend in een door nonnen gerund tehuis, kwam elke werkdag bij Rie “de aardappels schillen” en thee drinken.

een man met een psychosociale beperking, gedragsstoornissen en weinig contact met zijn eigen familie, kwam tot zijn overlijden wekelijks aanfietsen bij Rie.

een oudere dame met terugkerende depressies; regelmatig nam Rie haar onder haar hoede en gingen ze samen op stap.

met een dame op leeftijd en haar dochter met downsyndroom, maakte Rie diverse keren korte vakantietripjes.

verschillende buurmeisjes kwamen dagelijks aanlopen bij “Tante Rie” en maakten daarmee min of meer deel uit van het gezin;

voor kinderen die op de basisschool werden gepest, ondernam Rie – met succes – actie als de ouders dat zelf niet deden of durfden.SAM_4323 (523x800)

Voor Rie bestond er geen onderscheid tussen heteroseksuele en homoseksuele mensen; zij moest van discriminatie niets weten en droeg dat ook actief uit.

Jarenlang was Rie vrijwilligster bij Buurthulp en bezocht eenzame ouderen in het verzorgingshuis of nam hen mee uit.

 

“Voor het gezin – met 7 kinderen – was het heel vanzelfsprekendheid dat dit gebeurde.

Pas later ontstond het besef hoe bijzonder dat was.” Aldus Lydia.