Bezoekers uit Pijnacker-Nootdorp blijven welkom met PGB

31 maart 2024

Beste gasten van Huis van Rie,
Beste deelnemers van Winkel van Rie,
Beste mantelzorgers, begeleiders,
Beste medewerkers,

Afgelopen donderdag of vrijdag is er door de gemeente Pijnacker-Nootdorp een brief naar onze gasten, die woonachtig zijn in Pijnacker, Nootdorp of Delfgauw, gestuurd. In de brief maakt men er melding van, dat Huis van Rie (HVR) een tijdelijk WMO-contract heeft tot 1 januari 2025.
Verder wordt gemeld dat er na 1 januari 2025 geen contract meer volgt, als HVR ” niet in staat is om de financiële situatie te verbeteren” en ” aan de voorwaarden van het contract te voldoen”. Allereerst vind ik, Lydia, het jammer dat de gemeente nu al, vóór de Paasdagen, deze brief heeft uitgedaan en daarmee mogelijk onrust creëert. Ik zal u daarom een toelichting geven op de situatie.

Woensdag 27 maart had ik een gesprek met de Accountmanager WMO en het Hoofd van de Afdeling Sociaal Domein.
De gemeente heeft mij laten weten, dat er geen verdere uitzondering op de aanbestedingsregels kan worden gemaakt voor HVR. En dat daardoor het overbruggingscontract voor het jaar 2024 op 31 december eindigt.

Ik heb laten weten dat HVR dan één, misschien twee jaar (na 1 januari 2025) door zal moeten gaan zonder rechtstreeks WMO-contract met de gemeente Pijnacker-Nootdorp en dat we daarna waarschijnlijk weer kunnen aansluiten.
Tot die tijd, zo hebben we afgesproken, kunnen onze gasten op een WMO in PGB-vorm bij HVR blijven komen. Ook nieuwe gasten kunnen via een PGB bij HVR komen. De gemeente zal hieraan meewerken. Het intaketeam en ik zullen de mantelzorgers vanzelfsprekend helpen met de aanvraag van de PGB.

Over de financiën van HVR wil ik het volgende mededelen. Volgens externe deskundigen heeft HVR haar financiën juist goed op orde. HVR heeft in 2022 en 2023 door bezuinigingen (o.a. sluiting van de Winkel van Rie) ruimte gemaakt voor de aflossingen van de coronaschulden. Dit zijn de (forse) schulden die zijn ontstaan doordat de overheid aan ondernemers (ook zorgondernemers) heeft verzocht om tijdens de afgedwongen sluiting gedurende de coronagolven in 2020 en 2021, het personeel in dienst te houden. Om op deze wijze chaos en massale werkloosheid te voorkomen. Ondernemers hebben in 2020 en 2021 uitstel van belastingbetaling gekregen, die in de komende jaren alsnog moet worden afbetaald. En de NOW-steunregeling, die ondernemers hebben gekregen, dekte slechts 70-80% van de overige kosten. Dus honderdduizenden ondernemers in Nederland zijn nu (vanaf oktober 2022 tot oktober 2027) bezig hun coronaschulden af te betalen.

Het probleem met de aanbesteding van de Regio H5 is echter, dat het solvabiliteitscriterium in de aanbesteding zo is vastgelegd, dat een ondernemer met afbetalingsverplichting van een coronaschuld eigenlijk niet goed door de aanbesteding heen kán komen.
De externe deskundigen zeggen daarom, dat het beter was geweest als de Regio H5 en de gemeente een ander criterium hadden gehanteerd. Namelijk “Solvabiliteit in relatie tot aflossingscapaciteit”.
Helaas was dat niet het geval. En daardoor is HVR helaas voor het jaar 2024 afgewezen als zorgaanbieder voor de Regio H5. En zal HVR ook voor 2025 worden afgewezen. Net zolang tot de coronaschulden volledig zijn afbetaald. En dat zal eind 2025 op zijn vroegst zijn.

Met vriendelijke groet,

Lydia Rullens
HVR Werk en Vrije Tijd

Dit vind je misschien ook leuk...