“Er gaat niets boven een goed gesprek”

Gespecialiseerde dagbesteding

Sinds ongeveer anderhalf jaar wordt er een gespreksgroep georganiseerd bij Huis van Rie. Elke donderdagochtend worden de meest uiteenlopende onderwerpen besproken met wie er maar wil aanschuiven. Enkele van de onderwerpen die zijn besproken zullen hier de revue passeren.  
Bij sommige van de bezoekers was de behoefte om eens wat dieper in te gaan op het nieuws van de dag, dan dat er bij de koffietafel gebeurt en daar was de geboorte van de gespreksgroep. Het (wereld)nieuws van de week was oorspronkelijk het wekelijks terugkerende gespreksonderwerp. Gaandeweg ontstond er ook de behoefte om wat dieper in te gaan op onderwerpen die de bezoekers persoonlijk aangaan.

Lief en leed

Zo is er uitgebreid gepraat over ‘de liefde’. Hoe hebben de bezoekers hun levenspartner ontmoet? Wat is ware liefde? Zomaar twee vragen die er tijdens het gesprek over de liefde besproken werden. Zo heeft één van onze bezoekers zijn vrouw verleidt door haar mee te nemen op een prachtige fietstocht. Hoe romantisch is dat?!
Er zijn emotionele onderwerpen aan de orde gekomen. Een voorbeeld hiervan is hoe om te gaan met het hebben van dementie, voor zowel de persoon zelf als zijn/haar partner. Dit wordt uiteraard in een kleine groep besproken, met mensen die deze diagnose hebben. Er is ook een gespreksgroep geweest met mensen die Niet Aangeboren Hersenletsel opgelopen hebben.

Uiteraard wordt er ook veel gesproken over vroegere tijden. Was het vroeger echt allemaal beter? Of gewoon anders? Het onvermijdelijke gespreksonderwerp, de oorlog, komt ook regelmatig voorbij.

Door Pjotr Bats

Dit vind je misschien ook leuk...