Een doorsnee Huis van Rie dag

Het is vast leuk om te lezen hoe het er bij Huis van Rie aan toe gaat. Dit artikel tracht een beeld te schetsen van een dagje bij Huis van Rie.

– Pjotr

De deuren gaan open

Het is 08:30 uur in Nootdorp. De gastvrouw opent de deuren van Huis van Rie. Vervolgens gaat zij koffiezetten en maakt zij koekjesschaaltjes klaar voor de bezoekers. Terwijl zij dat doet rijden de chauffeurs al een tijdje het rondt om de bezoekers van hun woonadres op te halen en naar Huis van Rie te brengen. Rond 08:45 arriveren de medewerkers. Om 09:00 uur nemen zij plaats aan een tafel voor de zogeheten ‘dagstart.’ Hierin wordt besproken welke activiteiten er gaan plaats vinden en welke specifieke zorg er die dag nodig is.

Taart? En een kopje koffie

Vervolgens druppelen om 09:30 uur de eerste bezoekers binnen, die plaatsnemen aan één van de tafels. Onder het genot van een kopje koffie en een koekje wordt er gesproken over uiteenlopende onderwerpen. Met regelmaat trakteert één van de bezoekers op verjaardagsgebak. Tevens wordt er met liefde een luisterend oor geboden door de medewerkers en vrijwilligers .

Tijd voor een gymmetje

Onder het mom van ‘Huis van Rie In Beweging’ vindt er elke ochtend een gym halfuurtje plaats. De, over het algemeen genomen, wat oudere spieren worden op deze manier lekker in beweging en los gehouden. Meedoe mag, maar niks moet. Sommige gasten geven liever de voorkeur aan het lezen van de krant of het doen van een spelletje.

Creatief met …

Als de spieren zijn opgewarmd door de gym nemen de gasten weer plaats aan een tafel voor een spelletje, een kopje koffie/thee en een plak koek. Op de eerste etage bij de afdeling creatief wordt er veel gedaan met kleine steentjes (mozaïek). Van bloemen tot dieren. Van alles wordt er gemaakt door onze creatieve bezoekers. Ook vinden er schilderlessen plaats.
Er worden uiteraard ook thema activiteiten aangeboden, zoals bijvoorbeeld Paas- of Kerststukjes maken.

Altijd iets lekkers bij de lunch

Dan gaat de klok alweer langzaam richting 12:30 uur en maken de gastvrouwen de eetzaal gereed voor een heerlijke lunch. De lunch bij ‘het Huis’ heeft meestal een heerlijk voorgerecht. Bijvoorbeeld een soepje, kleine pizzaatjes of een saucijzenbroodje. Vervolgens is er keus te over aan broodbeleg om op brood of de verschillende soorten crackers te doen.

Een uiltje knappen

Na de lunch kiezen sommige bezoekers ervoor om, in heerlijke ligstoelen, even een oogje dicht te doen. De rest van de bezoekers gaat verder met een spelletje Rummikub waar ze voor de lunch mee begonnen zijn. Veel van onze bezoekers spelen zo vaak Rummikub dat er best een hoog niveau gehaald wordt. Maar…: uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om het spelplezier.


Elke middag wat anders

Als rond 14:30 uur ‘de slapers’ weer langzaamaan ontwaken, kan het middag programma beginnen. dit wisselt heel vaak. De ene keer vindt er een bingo plaats en dan weer een beauty middag. Er wordt ook af en toe een quiz gehouden met zeer uiteenlopende vragen over Huis van Rie, Het Koningshuis en de geschiedenis. Regelmatig  vindt er op donderdag een gespreksgroep plaats. Onderwerpen als; de politiek, de natuur, televisie en het wereldnieuws komen voorbij.

De tijd vliegt voorbij

Dan loopt het dagje Huis van Rie alweer tegen zijn einde en worden de bezoekers weer met de auto of bus naar huis gebracht. Ter afsluiting maken de activiteiten begeleiders aantekeningen van wat er die dag is gebeurd. Vervolgens gaan ook zij naar huis en zit het dagje Huis van Rie er echt op.

Dit vind je misschien ook leuk...